Substancje cz.5 (E635,296,627,631,262,141)

5′-rybonukleotydy disodowe (E635)– kolejny wzmacniacz smaku, nadający produktowi lepszy zarówno smak jak i aromat. Dopuszczony na terenie UE, a mimo to, zakazany w niektórych krajach. Może wywoływać nadpobudliwość, reakcje alergiczne, zmiany skórne.

kwas jabłkowy (E296)– oczywiście chodzi o syntetyk, a nie kwas bezpośrednio z jabłek. Jest zakazany w Kanadzie. Może nasilać objawy opryszczki i powodować podrażnienia błon śluzowych.

guanylan disodowy( E627)- wzmacniacz smaku i zapachu. Może powodować bóle głowy i zaparcia.

inozynian disodowy (E631)- otrzymywany jest z ekstraktu mięsnego, rybnego lub poprzez fermentację cukrów. Może powodować bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, osłabienia. Powinny unikać go osoby z kamieniami nerkowymi.

octan sodu (E262)-mimo, że związek syntetyczny, to jednak względnie bezpieczny. Powinny unikać go osoby uczulone na ocet.

kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141)– barwnik syntetyczny. Może nasilić odkładanie się miedzi w organizmie. Posiada określoną dawkę spożycia dziennego.

Wiemy już, co mogą (oczywiście nie muszą) powodować konkretne substancje po przedawkowaniu. A co, kiedy podawane są wszystkie razem w jednym produkcie? Albo jeśli przekroczymy dawkę kilkukrotnie spożywając ten sam produkt kilka razy dziennie?

Możesz również polubić…