Nie ma sensu wymieniać wszystkich soli, bo substancje są powtarzalne, wystarczy czytać etykiety.
Sól kamienna spożywcza jodowana
[usr 4.0] – Gdzie dostępne?
Skład: chlorek sodu, jodek potasu
Sól kamienna niejodowana
[usr 0.5] – Gdzie dostępne?
Skład: chlorek sodu, substancja przeciwzbrylająca E536
Sól peklowa
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: sól morska , azotyn sodu E 250, antyzbrylacz E 536
Sól morska drobnomielona
[usr 5.0] – Niedostępny
Skład: sól spożywcza, ekstrakt z wody morskiej
Sól morska gruboziarnista
[usr 5.0] – Niedostępny
Skład: sól spożywcza, ekstrakt z wody morskiej
Sól morska
[usr 5.0] – Gdzie dostępne?
Skład: sól morska spożywcza
Podsumowanie: Wybrałabym ostatnią, morską bez żadnych ekstraktów, dodatków, jodu, bo po co? W soli morskiej i tak znajduje się naturalny jod.
azotyn sodu E 250- jest najgorszą i najgłupszą substancją jaką można dodać do soli. Jest to nic innego jak konserwant, mogący spowodować: mdłości, wymioty, zawroty głowy. Potencjalnie jest rakotwórczy.
antyzbrylacz E 536-żelazocyjanek potasu. Taka nazwa może nic nam nie mówić. A cyjanowodór? Bo taka substancja chemiczna powstaje po połączeniu E536 z kwasem (cytryna i podobne) oraz nasz kwas żołądkowy, a także pod wpływem temp. ok 100stopni. Tzn, że jeżeli dodajemy sól z E536 do gotującej, smażącej się potrawy, mamy ogromne szanse na zamienienie jej w cyjanowodór. Co to oznacza? Podczas II wojny światowej był znany pod nazwą CYKLON B. Służył do trucia więźniów niemalże ze 100% skutecznością. Związek ten jest ZAKAZANY w USA.