Sól zestawienie oraz E250, E536

Nie ma sensu wymieniać wszystkich soli, bo substancje są powtarzalne, wystarczy czytać etykiety.

ShotType1_328x328aSól kamienna spożywcza jodowana

[usr 4.0] – Gdzie dostępne?

Skład: chlorek sodu, jodek potasu

ShotType1_328x328aaSól kamienna niejodowana

[usr 0.5] – Gdzie dostępne?
Skład: chlorek sodu, substancja przeciwzbrylająca E536

ShotType1_328x328sSól peklowa

[usr 0.0] – Gdzie dostępne?

Skład: sól morska , azotyn sodu E 250, antyzbrylacz E 536

sol-morska-naturalna-drobnomielona-1kg-gemma-di-mareSól morska drobnomielona

[usr 5.0] – Niedostępny
Skład: sól spożywcza, ekstrakt z wody morskiej

ShotType1_328x328Sól morska gruboziarnista

[usr 5.0] – Niedostępny

Skład: sól spożywcza, ekstrakt z wody morskiej

ShotType1_328x328aaaaSól morska

[usr 5.0] – Gdzie dostępne?

Skład: sól morska spożywcza

 

Podsumowanie: Wybrałabym ostatnią, morską bez żadnych ekstraktów, dodatków, jodu, bo po co? W soli morskiej i tak znajduje się naturalny jod.

azotyn sodu E 250- jest najgorszą i najgłupszą substancją jaką można dodać do soli. Jest to nic innego jak konserwant, mogący spowodować: mdłości, wymioty, zawroty głowy. Potencjalnie jest rakotwórczy.

antyzbrylacz E 536-żelazocyjanek potasu. Taka nazwa może nic nam nie mówić. A cyjanowodór? Bo taka substancja chemiczna powstaje po połączeniu E536 z kwasem (cytryna i podobne) oraz nasz kwas żołądkowy, a także pod wpływem temp. ok 100stopni. Tzn, że jeżeli dodajemy sól z E536 do gotującej, smażącej się potrawy, mamy ogromne szanse na zamienienie jej w cyjanowodór. Co to oznacza? Podczas II wojny światowej był znany pod nazwą CYKLON B. Służył do trucia więźniów niemalże ze 100% skutecznością. Związek ten jest ZAKAZANY w USA.

Możesz również polubić…