Budynie z cukrem:
Bananowy
[usr 5.0] – Gdzie dostępne?
Skład: cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik (kurkumina).
Czekoladowy
[usr 5.0] – Gdzie dostępne?
Skład: cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, kakao, aromat.
Malinowy
[usr 4.0] – Gdzie dostępne?
Skład: cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik (kwas karminowy (koszenila), kurkumina).
Śmietankowy
[usr 5.0] – Gdzie dostępne?
Skład: cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik (kurkumina).
Toffi
[usr 5.0] – Gdzie dostępne?
Skład: cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, cukier karmelizowany, aromat
Truskawkowy
[usr 4.0] – Gdzie dostępne?
Skład: skrobia ziemniaczana, cukier, skrobia kukurydziana, aromat, barwniki (kwas karminowy, kurkumina).
Waniliowy
[usr 4.0] – Gdzie dostępne?
Skład: cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwniki (kurkumina, karoteny).
Wiśniowy
[usr 4.0] – Gdzie dostępne?
Skład: cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik (czerwień koszenilowa).
Budynie bez cukru
Czekoladowy
[usr 5.0] – Gdzie dostępne?
Skład: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, kakao, aromaty.
Malinowy
[usr 3.5] – Niedostępny
Skład: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, E163 (antocyjany),czerwień koszenilowa.
Śmietankowy
[usr 0.5] – Gdzie dostępne?
Skład:skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik: żółcień chinolinowa.
Waniliowy
[usr 4.0] – Gdzie dostępne?
Skład: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwniki (kurkumina, karoteny).
Pudding
Czekoladowy na zimno
[usr 2.0] – Gdzie dostępne?
Skład:cukier, skrobia modyfikowana, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, glukoza, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), aromat.
Waniliowy na zimno
[usr 2.0] – Gdzie dostępne?
Skład: cukier, glukoza, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), aromat (z mlekiem), barwnik (kurkumina).
Dlaczego gwiazdkowanie takie, a nie inne?
Budynie ocenione na 5 owszem, mają cukier, ale jak jest napisane, że budyń z cukrem, to taki ma właśnie być 🙂 Należy brać pod uwagę, że cukier pewnie jest rafinowany, ale w zasadzie prawie każdy produkt z cukrem, jest produktem z cukrem rafinowanym, nie innym. Musimy niestety ufać, że skrobia ziemniaczana i kukurydziana nie są pochodzenia GMO (choć może tak być). Gwiazdki odjęłam także za koszenilę – obrzydliwy barwnik z robaków.Co mnie bardzo zdziwiło, to różnica w składzie pomiędzy budyniem śmietankowym z cukrem, a bez cukru i bynajmniej nie o cukier tu chodzi. Do budyniu bez cukru został dodany zupełnie inny, dużo bardziej szkodliwy barwnik, nie rozumiem dlaczego.
Zastrzegam, że skład może się zmieniać. Bardzo często i bardzo szybko. Nie jestem w stanie nadążyć za każdym produktem na rynku. Jeśli tak się stanie i dostanę taką informację, chętnie zmienię skład na stronie.
Jeśli chodzi o puddingi… jeśli ktoś jest nieodzownym fanem, może nie należą do produktów o tragicznym składzie. Ja jednak wystrzegałabym się produktów chemicznie modyfikowanych z różnego typu zagęszczaczami.