W kategorii znaleźć można produkty, w których oczywiście znajdują się składniki spełniające wszelkie normy żywności, jednakże nie jest to równoznaczne z tym, że owe produkty są w pełni bezpieczne. Chemia, to chemia. Nieważne w jakiej dawce. Stosowanie chemii w najmniejszej dawce, ale regularnie, jest bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia, niż szkody wyrządzone przez jednorazowy, bardzo silny lek. Do produktów szkodliwych zaliczają się nie tylko słodycze, ale także żywność pierwszej potrzeby, typu: śmietana, chleb, masło, itd. oraz (co jest chyba najbardziej przerażające) żywność dla dzieci.
Owszem, na opakowaniach wielu produktów (również tych dla dzieci) będą widniały napisy : tylko naturalne składniki, bez barwników, bez konserwantów. Nie dajcie się jednak zwieść! Należy mimo wszystko dokładnie obejrzeć etykietę i doszukać się składu. Bez konserwantów, oznacza tylko tyle, że produkt nie zawiera substancji konserwujących. Może za to zawierać spulchniacze, wypełniacze, barwniki, itp. I jeśli boimy się konserwantów, to tak samo powinniśmy bać się pozostałych chemicznych 'dodatków’.
Substancje chemiczne zawsze mają wpływ na nasze zdrowie. Czasem zbawienne, czasem tragiczne. Oczywiście jeśli zastosujemy umiar w ich spożywaniu, naszemu życiu nie powinno zagrażać niebezpieczeństwo. Jednak dobrze wiemy, jak wygląda nasza codzienność i jak mało czasu mamy, aby skupiać się na czytaniu każdej etykiety. Często wybieramy wygodę, oszczędzając przy tym czas i kupujemy gotowe posiłki, zamiast je przyrządzać samemu. Ale czy oby na pewno jesteśmy przekonani, co do tego, że ugotowany posiłek przez nas samych w domu, jest bezpieczny?
To zależy z jakich składników go komponujemy. Większość zup (nawet tych na mięsie) jest urozmaicana wegetą i kostką bulionową, które ma w swojej kuchni praktycznie każdy z nas. Czy ktokolwiek zastanawiał się ile jest w nich szkodliwych substancji?
Niestety, dopóki większość ludzi, nie zacznie o to dbać, chemia na sklepowych półkach dalej będzie gościć, każdego roku wypierając zdrowe produkty.