[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Produkt, który z pewnością, każdy zna. Po otwarciu pachnące, mięciutkie, pyszna czekolada i w dodatku smaczna galaretka (nie w każdym ciastku jest tak smaczna wg mnie).
SMAK MALINOWY
skład: syrop glukozowo-fruktozowy,
Cukier-tak jakby syrop glukozowo fruktozowy był za mało słodki, czekolada 15,3% w tym: znów mamy cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, oraz emulgatory(lecytyna sojowa– o dziwo jest względnie bezpieczna, nawet pożądana (o ile nie pochodzi ze soi modyfikowanej), jest bardzo ważnym elementem w tkance nerwowej u człowieka, opóźnia proces starzenia, zalecana jest w zaburzeniach pamięci; E476– u zwierząt, na których został przetestowany, zaobserwowano powiększenie nerek i wątroby, jest to substancja zabroniona w USA, Japonii i Australii, aromat), mąka pszenna, jaja, skrobia ziemniaczana -o dziwo NIEmodyfikowana, zagęszczony sok malinowy 1,5%-wreszcie coś do tego smaku malinowego :), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol)- może obniżać koncentrację, długotrwałe stosowanie może doprowadzić do zaburzeń płodności, jest też stosowany w kremach i pomadkach, jest też składnikiem materiałów wybuchowych, naturalnie występuje w śladowych ilościach w owocach i warzywach( to chyba wystarczy, żeby nie zażywać go dodatkowo), olej rzepakowy, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, cytrynian sodu– syntetyk może osłabiać lub wzmacniać działanie niektórych leków- ogólnie te kwasy- nie powinno się nadużywać przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy), substancja żelująca (pektyny), barwniki (koszenila -jeden z obrzydliwszych składników, pochodzi z robaków -pluskwiaków, karoteny), aromaty, sól (zapewne zwykła, kuchenna, czyli nie wystarczająco bezpieczna – o soli oddzielny temat), substancja spulchniająca (węglany amonu– nadmiar ( a to kwestia indywidualna) może powodować zaburzenia żołądkowo- jelitowe), emulgator E471–znowu syntetyk, jednak są pośrednimi produktami w procesie trawienia tłuszczów, a więc bez względu na to, czy będziemy je spożywać dodatkowo i tak będą występować w naszym organizmie. Może zawierać mleko i orzechy.
Jedno ciasteczko, a tyle problemów… Pamiętajmy jednak, że każdy smak, to inny skład. Przedstawię pozostałe, bo 'a nuż’ okażą się mniej szkodliwe.
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
SMAK JAGODOWY
Skład: syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, czekolada 15,3% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa, E476), aromat], mąka pszenna, jaja, skrobia ziemniaczana, substancja utrzymująca wilgotność (glicerol), olej rzepakowy, substancja żelująca (pektyny), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, cytrynian sodu), barwniki (koszenila, węgiel roślinny, karoteny), aromaty, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), emulgator E471.
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
SMAK MORELOWY
Skład: syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, czekolada 15,3% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa, E476), aromat], mąka pszenna, jaja, skrobia ziemniaczana, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), olej rzepakowy, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, cytryniany sodu), zagęszczony sok morelowy (0,55%), substancja żelująca (pektyny), zagęszczony sok wieloowocowy, aromaty, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), maltodekstryna, barwnik (karoteny), przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), stabilizator (guma guar), emulgator E471
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
SMAK WIŚNIOWY
Skład: syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, czekolada 15,3% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa, E476), aromat], mąka pszenna, jaja, skrobia ziemniaczana, zagęszczony sok wiśniowy 1,5%, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), olej rzepakowy, substancja żelująca (pektyny), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, cytryniany sodu), barwniki (koszenila, karoteny), aromaty, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), emulgator E471
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
SMAK POMARAŃCZOWY
Skład: syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, czekolada 15,3% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa, E476), aromat], mąka pszenna, jaja, skrobia ziemniaczana, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), olej rzepakowy, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, cytryniany sodu), zagęszczony sok pomarańczowy i rozdrobniona pomarańcza (0,55%), substancja żelująca (pektyny), zagęszczony sok wieloowocowy, aromaty, sól, maltodekstryna, substancja spulchniająca (węglany amonu), barwnik (karoteny), przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), stabilizator (guma guar), emulgator E471
Podsumowując: Jeśli musiałabym wybrać, wybrałabym pewnie malinowe albo wiśniowe. Chociaż nie wiem, co to za wybór? Ogólnie delicji szampańskich zdecydowanie nie polecam.
Chciałabym też zaznaczyć, że nie zawsze jest tak, że ten sam producent będzie miał wszystkie produkty potencjalnie szkodliwe. Czasem jeden produkt jest przesycony chemią, a inny zupełnie nie.
To samo się tyczy podobnych produktów innych producentów. To, że delicje szampańskie miały taki skład, wcale nie oznacza, że delicje innego producenta będą identyczne. Najlepiej jest patrzeć wyłącznie na skład i cenę, ponieważ sama marka firmy niczego nie zmienia (producenci potrafią się tak często zmieniać, że ciężko nadążyć).