Węglany potasu (E501)– duże dawki mogą powodować zaburzenia żołądkowo- jelitowe, wymioty, biegunki oraz podrażniać górne drogi oddechowe. Oczywiście, w małych dawkach nikomu nie powinno się nic stać, ale jest to substancja stosowana w żywności przetworzonej i warto to mieć na uwadze.
Polifosforany (E452)– Jak każda substancja w żywności- oczywiście bezpieczna, z ograniczoną dawką dziennego spożycia, która dotyczy wszystkich fosforanów, we wszystkich produktach (a więc kalkulator w dłoń i liczymy, co by nie przedawkować). Związek syntetyczny, ale kto by się tam przejmował, przecież 4/5 to syntetyki 🙂
Butylohydroksyanizol (E320)– Podejrzany o wywoływanie alergii. W dużych dawkach może powodować: zaburzenia nerek, wątroby, tarczycy, żołądka. W połączeniu z witaminą C może uszkadzać komórki DNA. Zakazany w żywności dla dzieci. Dopuszczona dzienna dawka 1 mg/kg mc.c dziennie. Stosowany jest też w karmach dla zwierząt, a więc czytajmy także etykiety dla naszych pupili i nie trujmy ich bezmyślnie.
Butylohydroksytoluen (E321)- podobnie jak wyżej. Substancja niebezpieczna, może wywoływać agresywne zachowania, a w dużych ilościach nowotwór wątroby. Jest częściowo gromadzony w wątrobie i tkance tłuszczowej. Ograniczona dawka dziennego spożycia do 0,25 mg/kg m.c. dziennie.
Fosforany potasu (E340)– Kolejny związek syntetyczny i ograniczona dawka dziennego spożycia. Kwestia wyboru, ja bym unikała.
Fosforany sodu (E339)-Jak wszystkie fosforany w żywności- syntetyk, ograniczona dawka spożycia, może uszkadzać kości, w tym niszczyć zęby.
Askorbinian sodu (E301)– związek syntetyczny. Oficjalnie brak większych skutków ubocznych, choć istnieje ograniczenie spożycia. Przy głębszej analizie okazuje się, że nawet jednego dnia nie jesteśmy w stanie uniknąć syntetyków w żywności.
Azotyn sodu (E250)– potencjalnie rakotwórczy. Może wywoływać mdłości, wymioty, bóle głowy. W środowisku soku żołądkowego, po połączeniu z białkami powstają związki rakotwórcze. Należy unikać.
Izoaskorbinian sodu (E316)– przy stosowanych dawkach nie powinno być skutków ubocznych, ale jest to związek syntetyczny.
Agar (E406)– Może wywoływać reakcje alergiczne. Często jest składnikiem środków przeczyszczających.
Guma gellan (E418)-Związek syntetyczny, może powodować wzdęcia i biegunki.
Azotan potasu (E252)– szkodliwie wpływa na tarczycę. Może powodować migreny, mdłości, wymioty. W odpowiednich warunkach, z udziałem mikroflory jelit może dojść nawet do zatrucia. Związek syntetyczny.