Czym z definicji jest śmietana?
Definicja zaczerpnięta z Wikipedii: Śmietana jest to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej. Śmietana może zawierać dodatki zakwaszające i zagęszczające, ale NIE MUSI, a wg mnie też wręcz nie powinna. Jak to wygląda w praktyce?
Śmietana Bakoma
(3,5 / 5) – Niedostępny
Skład: śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, pektyny
Śmietana Rolmlecz
(0 / 5) – Niedostępny
Skład: śmietana ukwaszona, termizowana. Mączka chleba świętojańskiego, pektyny, E1422 (acetylowany adypinian diskrobiowy), E412 (guma guar).
Śmietana Kesem
(4 / 5) -Niedostępny
Skład: śmietanka, skrobia, żelatyna i guma guar.
Śmietana Włoszczowa
(3,5 / 5) – Gdzie dostępne?
Skład: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa.
Śmietana Mlekpol
(5 / 5) – Niedostępny
Skład: śmietanka pasteryzowana, zakwas czystych kultur bakterii mlekowych.
Śmietana Piątnica
(3 / 5) – Gdzie dostępne?
Skład: śmietanka pasteryzowana (99%), skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych.
Śmietana ZOTT
(5 / 5) – Gdzie dostępne?
Skład: śmietanka, żywe kultury bakterii
Śmietana Krasnystaw
(5 / 5) – Gdzie dostępne?
Skład: śmietanka, żywe kultury bakterii
Śmietana Jana
(2 / 5) – Niedostępny
(5 / 5) – Niedostępny
Skład: Skład w tej śmietanie jest kwestią sporną i dość szybko zmienną. Śmietana Jana powszechnie uznawana jest za śmietanę bezpieczną, jednoskładnikową, naturalną. Ja jednak nie ufam tej firmie. Trafiłam zarówno na skład, gdzie śmietana zawierała wyłącznie: śmietankę i kultury bakterii, 2 tygodnie później ta sama śmietana zawierała dodatkowo mączkę chleba świętojańskiego i skrobię modyfikowaną.W tym samym sklepie, na tej samej półce śmietana 30% również Jana, znów zawierała tylko śmietankę i kultury bakterii. Okazuje się, że nikomu w tej chwili nie można już ufać, dlatego nalegam, aby etykiety na bieżąco czytać, czytać i jeszcze raz czytać 🙂
Podsumowanie: Nie wymieniłam wszystkich istniejących na rynku śmietan, mimo to i tak jest ich bardzo dużo, o różnym składzie. Okazuje się jednak, że można (DA SIĘ) wyprodukować śmietanę, składającą się ze śmietany, bez zbędnej chemii i jest ona smaczna i pełnowartościowa. Więc pytam, po co? Po co dodają 'ulepszacze’, które w moim przekonaniu niczego nie wnoszą?