Są nam na pewno lepiej znane, chociażby z powodu nacisku marketingowego. Są nie tylko lepiej prezentowane na półkach sklepowych, ale występują w 'co 5 reklamie’ telewizyjnej. Skupiłam się na tych najbardziej popularnych, choć oczywiście jest ich więcej.
(2,5 / 5) – Niedostępny
Skład: olej roślinny (słonecznikowy), tłuszcz roślinny na bazie oleju palmowego i całkowicie uwodornionego tłuszczu palmowego, woda, mleko ukwaszone, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, aromaty, kwas cytrynowy, barwnik annato, witaminy.
(3 / 5) – Gdzie dostępne?
Skład: oleje i tłuszcze roślinne, woda, serwatka, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna, sól, kwas cytrynowy, aromat, barwnik annato, witaminy.
(0 / 5) – Gdzie dostępne?
Z MASŁEM (skład może być inny, niż pozostałych rodzajów smakowity.
Skład: woda, oleje i tłuszcze roślinne, masło (1%), mono i dliglicerydy, sól, kwas sorbowy, aromat, witaminy, beta karoten, kwasek cytrynowy.
(0 / 5) – Gdzie dostępne?
Skład: oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy, kokosowy), woda, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym, lecytyny), sól, kwas sorbowy, aromat, barwnik (annato), kwas cytrynowy, witaminy (A, D).
(0 / 5) – Niedostępny
Skład: oleje i tłuszcze roślinne, tłuszcz roślinny uwodorniony, masło (7,32%), woda, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz kwasów estryfikowanych kwasem cytrynowym, lecytyna, sól, aromaty, barwnik annato, kwas cytrynowy, witaminy.
(3,5 / 5) – Niedostępny
Skład: oleje i tłuszcze roślinne, woda, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna, sól, kwas cytrynowy, aromat, beta -karoten, witaminy.
(1,5 / 5) – Gdzie dostępne?
Skład: oleje roślinne (rzepakowy, palmowy), masło , woda, maślanka, sól morska,lecytyny słonecznikowe, naturalny aromat (w tym mleko), kwas cytrynowy, sorbinian potasu, barwnik (karoteny), witaminy A i D
(0 / 5) – Gdzie dostępne?
Skład: tłuszcze roślinne (słonecznikowy i rzepakowy olej)- w zmiennych proporcjach, olej palmowy, tłuszcz roślinny rzepakowy częściowo uwodorniony, woda, mleko ukwaszone, sól , cukier, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym, lecytyna słonecznikowa, aromat, barwnik (annato), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), witaminy
(3 / 5) – Niedostępny
Skład: woda, oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, palmowy, rzepakowy), sól , mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (karoteny), witaminy
(1,5 / 5) – Gdzie dostępne?
Do niedawna mój ulubiony, genialny w smaku 🙂
Skład: oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy, palmowy, kokosowy), woda, masło z mleka (6,25%), mleko pełne w proszku ,mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny, sól ,kwas sorbowy, aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), witaminy, barwnik karoteny
Podsumowując: Przyjmując, że każda margaryna na bazie tłuszczów roślinnych (bo tak naprawdę nie mamy gwarancji, że nie są to tłuszcze rafinowane chemicznie) jest zła, to mimo to, możemy wybrać tę ze składem najmniej szkodliwym. Gdybym musiała wybierać, pewnie wybrałabym delmę albo florę. Nie zawierają konserwantów, a ich barwniki są względnie bezpieczne.