Chipsy lay’s to jedne z najpopularniejszych chipsów na rynku. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko potężnemu marketingowi, ale przede wszystkim znakomitemu smakowi, jakim możemy się delektować. Wszystkie chipsy lay’s, (mimo że jest to oczywiste, muszę to napisać) są robione z ziemniaków. Dlatego należy mieć na uwadze, że ziemniaki na terenie UE mogą być produktem genetycznie modyfikowanym.
Lay’s zielona cebulka
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący o smaku zielonej cebulki [cebula w proszku, serwatka w proszku (z mleka), laktoza w proszku (z mleka), cukier, mleko w proszku, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty, ser w proszku (z mleka), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), barwniki (annato, ekstrakt z papryki), czosnek w proszku, olej sojowy, maltodekstryna], sól
Wydawałoby się, że chipsy cebulowe, są najmniej szkodliwe, ze względu na swoją prostą strukturę składu. A tu jednak taka niespodzianka. Do substancji, na które należy zwrócić uwagę, zaliczyłam oleje, ze względu na to, że wszystkie trzy mogą być rafinowane, do tego soja może być modyfikowana genetycznie (co do tego, że tak jest akurat w lay’sach też nie ma pewności, ale lepiej to wiedzieć, niż nie). Osobiście dość mocno zaskoczyła mnie obecność mleka w proszku i jego pochodnych. Widać, do czegoś musi tu służyć, ale o potencjalnej szkodliwości tych produktów już pisałam we wcześniejszych postach. Oprócz tego kwas jabłkowy i cytrynowy (oczywiście nie byłoby z nimi problemu, gdyby chodziło o faktycznie, kwas pochodny bezpośrednio z cytryny, czy jabłka- tak nie jest. Są to syntetyczne regulatory kwasowości. Barwnik annato dla oczu i maltodekstryna do wypełnienia. Jeśli chodzi o wzmacniacze smaku – zostaną opisane w następnym artykule. Również są zaliczane do szkodliwych.
Lay’s naturalne solone
[usr 3.5] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, sól
Można rzec, że jedne z najbezpieczniejszych. Gdyby nie to, że oleje i sól mogą być rafinowane chemicznie, to nie byłoby się do czego przyczepić 🙂
Paprykowe
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący o smaku papryki [bułka tarta pszenna, papryka w proszku, cukier, fruktoza, maślanka w proszku (z mleka), cebula w proszku, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty, aromaty dymu wędzarniczego, czosnek w proszku, barwnik (ekstrakt z papryki), mączka drzewa świętojańskiego, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy)], sól.
Dochodzi nam tu fruktoza- o tym pisałam już kilka razy. Nie jest dla nas dobra, ponieważ przez nią odkłada nam się zbędny tłuszcz, a do tego wzmaga apetyt zamiast go zaspokajać.
Fromage
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący o smaku śmietankowego serka ze szczypiorkiem [serwatka w proszku (z mleka), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy), cukier, cebula w proszku, glukoza, aromaty (zawierają białka mleka), pietruszka w proszku, ser w proszku (z mleka), przyprawy (czarny pieprz), zioła], sól.
Gdyby nie wzmacniacze smaku, nie byłoby z nimi tak źle.
Kurczak z przyprawami
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący o smaku kurczaka z przyprawami [serwatka w proszku (z mleka), aromaty (zawierają: gorczycę, białka mleka, laktozę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, pieprz czarny, mięso kurczaka w proszku), glukoza, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy), maltodekstryna], sól.
Mięso kurczaka w proszku- sama fraza już powinna wzbudzać nasze wątpliwości. Oprócz tego mamy dodatkowy wzmacniacz smaku.
Pikantna papryka
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej rośłinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący o smaku pikantnej papryki [fruktoza, śmietana w proszku (z mleka), aromaty, cukier, serwatka w proszku (z mleka), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy), przyprawy, maltodekstryna (z pszenicy), regulator kwasowości (octany sodu), hydrolizowane białka sojowe i pszenne, kwas (kwas cytrynowy), barwnik (ekstrakt z papryki)], sól.
Zdaje się, że najgorsze ze wszystkich do tej pory wymienionych. Kilka wzmacniaczy smaku, bo smak ma być pikantnej papryki, ale musi być też jadalne, więc fruktoza dla osłodzenia…
Mocno pogięte, czy grubo krojone, bez znaczenia, bo czerwona papryka ma ten sam skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący o smaku pikantnej papryki [fruktoza, śmietana w proszku (z mleka), aromaty, cukier, serwatka w proszku (z mleka), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy), przyprawy, maltodekstryna (z pszenicy), regulator kwasowości (octany sodu), hydrolizowane białka sojowe i pszenne, kwas (kwas cytrynowy), barwnik (ekstrakt z papryki)], sól.
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Ser i zielona cebulka
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący o smaku zielonej cebulki [cebula w proszku, serwatka w proszku (z MLEKA), laktoza w proszku (z MLEKA), cukier, MLEKO w proszku, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty (zawierają BIAŁKA MLEKA), ser w proszku (z MLEKA), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), barwniki (annato, ekstrakt z papryki), czosnek w proszku, olej SOJOWY, maltodekstryna], sól.
Orientalna salsa
[usr 0.5] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący [cukier, aromaty (zawierają jęczmień), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy), pomidor w proszku, przyprawy i zioła, hydrolizowane białka sojowe, maltodekstryna, barwik (ekstrakt z papryki)], sól
Zielona cebulka karbowane
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący [cebula w proszku, serwatka w proszku z mleka, laktoza w proszku z mleka, cukier, mleko w proszku, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty (zawierają białka mleka), ser w proszku z mleka, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), barwniki (annato, ekstrakt z papryki), czosnek w proszku, maltodekstryna], sól.
Od zwykłych cebulowych odróżnia je to, że nie posiadają w składzie oleju sojowego.
Paprykowe karbowane
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący [mąka pszenna, papryka w proszku, cukier, fruktoza, maślanka w proszku z mleka, cebula w proszku, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty, aromaty dymu wędzarniczego, czosnek w proszku, barwnik (ekstrakt z papryki), mączka chleba świętojańskiego, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy)], sól
Prosto z pieca: zielona cebulka&ser
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: płatki ziemniaczane (60%), skrobia, olej roślinny, preparat aromatyzujący o smaku cebuli z serem [MAŚLANKA W PROSZKU (Z MLEKA), cebula w proszku, pomidor w proszku, wzmacniacze smaku i zapachu (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), SER W PROSZKU, aromaty (ZAWIERAJĄ MLEKO, LAKTOZĘ), czerwona i zielona papryka w proszku, cukier, SERWATKA W PROSZKU (Z MLEKA), zioła (pietruszka, szczypiorek), czosnek w proszku, regulatory kwasowości (kwas mlekowy, kwas cytrynowy), barwnik (annato)], cukier, MĄKA PSZENNA, emulgator (LECYTYNA SOJOWA), glukoza, sól.
Trochę mniej szkodliwe, niż pozostałe cebulowe.
Grillowana papryka
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: płatki ziemniaczane (59%), skrobia, olej roślinny, preparat aromatyzujący o smaku grillowanej papryki [papryka w proszku, maślanka w proszku (z mleka), bułka tarta pszenna, cebula w proszku, laktoza w proszku (z mleka), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty, aromat dymu wędzarniczego, hydrolizowane białko roślinne (zawiera soję), fruktoza, czosnek w proszku, barwnik (ekstrakt z papryki), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy)], cukier, mąka pszenna, emulgator (lecytyna sojowa), glukoza, sól.
Naturalne solone, ale prosto z pieca
[usr 2.0] – Gdzie dostępne?
Skład: płatki ziemniaczane (61%), skrobia, olej roślinny, cukier, mąka pszenna, emulgator (lecytyna sojowa), glukoza, sól.
Mają mniej oleju, niż zwykłe, ale za to więcej dodatków. Nie są to bardzo szkodliwe dodatki (choć lecytyna sojowa jest wątpliwa), to jednak są i należałoby zwrócić na to uwagę.
Ostre chilli
[usr 0.5] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący [wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy), cukier, cebula w proszku, pomidor w proszku, mąka ryżowa, ostra papryka w proszku, kminek, papryka w proszku, czosnek w proszku, kakao w proszku, pieprz, barwnik (ekstrakt z papryki)], sól.
O dziwo nie mają zbędnych dodatków, tylko same przyprawy. Oczywiście są wzmacniacze smaku i oleje, ale bez tego przy 'mocnych/ostrych’ chipsach raczej się nie obędzie.
Lay’s strong piri piri
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny (w tym 32% oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), preparat aromatyzujący o smaku pikantnych papryczek Piri Piri [laktoza w proszku (z mleka), serwatka w proszku (z mleka), wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty (zawierają soję, pszenicę), cukier, cebula w proszku, regulator kwasowości (dioctan sodu, kwas cytrynowy), czosnek w proszku, przyprawy (papryka chilli, czarny pieprz, kmin), barwnik (ekstrakt z papryki), zioła], sól.
Strong Wasabi
[usr 0.0] – Gdzie dostępne?
Skład: ziemniaki, olej roślinny (w tym 32% oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), preparat aromatyzujący o smaku ostrego chrzanu wasabi [cukier, glukoza, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy), aromaty, (zawierają gorczycę, ekstrakt z chrzanu), cebula w proszku, maltodekstryna, barwnik (kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin)] sól .
Jak widać ile smaków, tyle różnych skomplikowanych składów. Na tle wszystkich, zdecydowanie najlepiej wypadają naturalne, solone (zwykłe, nie prosto z pieca).