Gluten – fakty i mity

Czym tak naprawdę jest i gdzie występuje? 

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych (gluteniny i gliadyny), występującą naturalnie  w ziarnach niektórych zbóż, m.in. pszenicy, żyta i jęczmienia. Skoro występuje w zbożach, to możemy odnaleźć go w większości produktów spożywczych, nie tylko w pieczywie, kaszy i ciastach, ale też w mielonym mięsie, czekoladzie, piwie i wszystkich produktach, które mogą zawierać jego śladowe ilości.

Dlaczego boimy się glutenu i czy jest na to racjonalne uzasadnienie?

Boimy się głównie dlatego, że ‚ktoś’ zrobił z powodu glutenu szum medialny. Producenci żywności zaczęli to sprytnie wykorzystywać, a na naszych sklepowych półkach, coraz częściej pojawiają się produkty ,,bezglutenowe”.

Czy jest się czego bać? Oczywiście, że tak. Jednak nie glutenu, a masowej paranoi.

Gluten jest jest składnikiem niebezpiecznym i niezdrowym wyłącznie dla osób, które są na niego uczulone i cierpią na celiakię (nietolerancję glutenu). Kiedy tak się dzieje i jesteśmy w grupie osób cierpiących na tę przypadłość, to po konsultacji z lekarzem, jak najbardziej powinniśmy unikać produktów zawierających gluten.

Co może spowodować gluten u osób cierpiących na celiakię?

Poprzez nietolerancję glutenu dochodzi do uszkodzenia błony jelita cienkiego i stopniowego zaniku tzw. kosmków jelitowych. Za ich pośrednictwem, do organizmu przenikają substancje zawarte w pożywieniu, dlatego uszkodzenie prowadzi do zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych. Oprócz tego, wytwarzane przeciwciała, skierowane przeciwko glutenowi mogą powodować u chorych różne niekorzystne objawy, m.in. bóle głowy, zmęczenie, osłabienie układu kostnego, mięśniowego, zaburzenia endokrynologiczne.
Czy gluten może zaszkodzić ludziom zdrowym?
Wiele osób tak myśli i usprawiedliwia w ten sposób swoje złe samopoczucie, tylko dlatego, że w 2011r. Peter Gibson ogłosił, że tego właśnie dowiodły jego badania.
Zanim badania zostały potwierdzone w mediach zdążył zrobić się wystarczający szum, a o wynikach kolejnych badań tego samego człowieka, już nikt nie słuchał.
Otóż 2 lata później, Peter dokonał kolejnego eksperymentu, na zdrowych ludziach, podając im żywność niepozbawioną glutenu. Wszyscy, przekonani o tym, że jest inaczej, nie doznali żadnych symptomów, mówiących o tym, jakoby gluten w jakikolwiek sposób im szkodził. W roku 2013r., ten sam człowiek, który udowodnił szkodliwość glutenu u osób zdrowych, odwołał swoje wnioski z roku 2011r. popierając swoje ostateczne zdanie kolejnymi badaniami.
Żywność bez glutenu w praktyce

 

Prawda jest taka, że jeśli chcemy mieć faktycznie pewność, co do tego, że produkty, które jemy są całkowicie bezglutenowe, musielibyśmy przyrządzać je sami. Informacja zaczerpnięta z Wikipedii: ,,Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej od 1 stycznia 2012 roku określenie słowne „produkt bezglutenowy” wolno stosować na etykietach i w reklamach produktów w przypadkach, gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu. ” – Nawet jeśli nie przekracza, a gluten jest, to etykieta ‚bez glutenu’ też może być, a my dalej jesteśmy przekonani o tym, że produkt jest ‚wolny od glutenu’.

Dlaczego stosowanie się do diety bezglutenowej może poprawić stan naszego zdrowia?

Nie dlatego, że gluten jest szkodliwą trucizną, która do tej pory wykańczała nasze zdrowie. Odpowiedź jest trochę prostsza. Tak jak wyżej wspomniałam, aby mieć pewność, że produkty są bezglutenowe, należałoby sporządzać wszystkie potrawy samemu. I większość ludzi (zwłaszcza naprawdę chorych na celiakię) tak właśnie postępuje. Co to oznacza dla naszego organizmu? Przygotowując posiłki sami, oszczędzamy nasz organizm przed substancjami chemicznymi, których nie dostaniemy na półce w sklepie. Przygotowujemy posiłki bez chemii zawartej we wszystkich prawie produktach przetworzonych. To głównie sprawia, że nasz organizm odżywa i czujemy się znacznie lepiej.

Czy produkty bezglutenowe na pewno są zdrowe?

Produkty przetworzone bezglutenowe nie zawsze są bezpieczniejsze i zdrowsze od produktów zwykłych. Jeśli nie przygotowujemy ich sami, to oprócz tego, że i tak mogą zawierać śladowe ilości glutenu, to są najczęściej przesycone chemią i konserwantami. Spożywamy więcej niezdrowych tłuszczów, cukrów i chemicznych substancji, nieświadomi tego, ponieważ satysfakcjonujemy się napisem na opakowaniu ,,Bez glutenu”.

W produktach bezglutenowych występuje bardzo dużo zagęszczaczy, które muszą ten gluten zastąpić. Sami zdecydujmy, co jest gorsze? (Oczywiście kieruję ten post do ludzi zdrowych, tj. nie uczulonych na gluten).

Konsekwencje braku glutenu w organizmie

Generalnie gluten nie ma zbyt dużo wartości odżywczych, toteż wg niektórych może zostać odseparowany od naszej diety całkowicie. Dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, uważa jednak inaczej. Twierdzi, że eliminacja glutenu całkowicie ( u osób zdrowych) bez konsultacji z lekarzem, może spowodować w naszym organizmie więcej szkody, niż pożytku. Jaka jest prawda? Przekonamy się za kilka-kilkanaście lat, kiedy dieta bezglutenowa będzie zbierała swoje żniwa. My również uważamy, że gluten nie jest szkodliwy i nie należy go unikać, dlatego na naszym blogu wszystkie produkty zawierające gluten nie będą za to nisko oceniane (chyba, że będą przepełnione chemią:) ).

Dodaj komentarz