Producenci żywności każdego dnia oferują nam szeroką gamę produktów maślanych, masłopodobnych bądź masłopochodnych. Ile z nich, to prawdziwe masła, warte naszej uwagi i naszego zdrowia, a ile to przetworzona chemia?
Pierwszymi, podstawowymi kategoriami w rozróżnieniu maseł będą: masła i margaryny.
Masło jest to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego (zawartość tłuszczu mlecznego w zakresie 80-90%).
Margaryna jest to tłuszcz roślinny lub mix zwierzęco-roślinny.
Podobno naukowcy od dawna próbują rozstrzygnąć spór, co lepsze? Które jest zdrowsze?
Masło jest to produkt powstający ze śmietany, a więc jest pochodzenia roślinnego. Masło bez dodatków, bez mieszaniny olejów roślinnych, po wyjęciu z lodówki jest twarde, trudne do rozsmarowania. Jedynym minusem, jaki w nim widzę jest to, że nie powinno się na nim smażyć (oczywiście nie jest to problem, jeśli smażymy coś przez krótki czas np. omlet, jajecznica). Nie wolno dopuścić do 'dymienia się’ masła, ponieważ pod tak wysoką temperaturą przechodzi ono w związek rakotwórczy.
Jeśli ktoś przez większość życia korzystał z margaryny, masło początkowo może mu nie smakować. Margaryna ma to do siebie, że praktycznie zawsze ma jakieś 'dodatki specjalne’ , a bez tego, nie ma się co oszukiwać, każdy produkt traci na walorach smakowych 🙂
Margaryna roślinna i margaryna mix- margarynę otrzymuje się z nierafinowanych olejów nieutwardzonych i (niestety) utwardzonych tłuszczów roślinnych (czyli tłuszczów trans). Co to tłuszcze trans, opisałam w artykule 'szkodliwe substancje cz.I’. W skrócie są to substancje kancerogenne.
Jeśli chodzi o margarynę mieszaną, to jak sama nazwa wskazuje jest ona mieszana z masłem pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście już sama margaryna ma w sobie dużo mniej tłuszczów trans, niż tłuszczów nierafinowanych, a po połączeniu z masłem i poziom jeszcze spada, jednak wciąż są w niej zawarte i powinniśmy mieć to na uwadze.
Margaryna jest o wiele wygodniejsza od zwykłego masła, łatwiej się ją rozsmarowuje (po wyjęciu z lodówki, nie trzeba czekać, aż się rozgrzeje).
A więc co jest dla nas lepsze? Wg mnie najważniejszym kryterium w odpowiedzi na to pytanie jest nie wygląd, ani nawet nie smak, a skład danego produktu. Wiemy, już na wstępie, że margaryna zawiera tłuszcze trans, a więc dla mnie jest skreślona. Mimo to w następnym artykule porównam skład wybranych maseł i margaryn.