Substancje cz.6 (E104,415,385,338,270,260,472e,150c,450,477,327)

Żółcień chinolinowa(E104)– barwnik wytwarzany organicznie lub syntetycznie. Zakazany w niektórych krajach (np. USA, Japonii, UK). Może powodować astmę, alergię, nadpobudliwość, zmiany skórne. Posiada ograniczoną dawkę spożycia dziennego, co nie świadczy o nim zbyt dobrze.

guma ksantanowa (E415)– związek syntetyczny otrzymywany poprzez fermentację węglowodanów, przy udziale bakterii. Do tej pory nie stwierdzono skutków ubocznych.

Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (E385)-
najczęściej można ją znaleźć w majonezie. Może powodować dolegliwości jelitowe i uszkodzenie nerek, niedobór żelaza. Ma też niekorzystny wpływ na układ rozrodczy. Ma ograniczenie spożycia dziennego i jest zakazana w Kanadzie.

Kwas fosforowy – (E338)- stosowany jako regulator kwasowości. W przypadku coli np. bardzo sprytnie nas oszukuje, w taki sposób, że nie odczuwamy ilości spożywanego w niej cukru (ogromnej ilości). Kwas fosforowy tworzy związki chemiczne z wapniem, przez co może zniszczyć szkliwo naszych zębów, osłabiać nasze kości.

kwas mlekowy (E270)– bezpieczny, choć syntetyczny (powstaje w wyniku fermentacji węglowodanów). Nie ma ograniczeń spożycia. Powinny uważać na niego jedynie osoby wrażliwe (może powodować podrażnienia skóry- bardzo rzadkie przypadki).

kwas octowy (E260)-dostępny we wszystkich produktach, w których miała miejsce fermentacja. Bezpieczny składnik.

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym (E472e)-zakazany składnik w Japonii. Stosunkowo bezpieczny, ale na logikę, jest to estryfikowanie tłuszczów kwasem tłuszczowym…

Karmel amoniakalny(E150c)– bardzo ciekawy składnik. Wywołuje nadpobudliwość, może być przyczyną chorób żołądka oraz problemów z płodnością. Jest to produkt modyfikowany chemicznie. Powstający w wyniku podgrzewania cukrów w obecności związków amoniaku. Posiada ograniczenie spożycia dziennego.

Difosforany (E450)– wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego. Mogą uszkodzić nerki i przyczynić się do powstania osteoporozy. Zakazane w USA.

Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477)-spulchniacze, przyjęte za bezpiecznie i jednocześnie ustalono ograniczenie dawki spożycia dziennego.

Mleczan wapnia (E327)-uznawany za bezpieczny konserwant, choć u noworodków może wywołać zaburzenia przemiany materii. Wytwarzany syntetycznie, zakazany w Kanadzie.

Dodaj komentarz