Śmietany z chemią i bez- porównanie

Czym z definicji jest śmietana?

Definicja zaczerpnięta z Wikipedii: Śmietana jest to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej. Śmietana może zawierać dodatki zakwaszające i zagęszczające, ale NIE MUSI, a wg mnie też  wręcz nie powinna. Jak to wygląda w praktyce?

Śmietana Bakoma

00035918[usr 3.5] – Niedostępny

Skład: śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, pektyny

Śmietana Rolmlecz

pol_pl_ROLMLECZ-SMIETANA-18-400G-9030_1[usr 0.0] – Niedostępny

Skład: śmietana ukwaszona, termizowana. Mączka chleba świętojańskiego, pektyny, E1422 (acetylowany adypinian diskrobiowy), E412 (guma guar).

Śmietana Kesem

śmietana-kesem-12[usr 4.0] -Niedostępny

Skład: śmietanka, skrobia, żelatyna i guma guar.

Śmietana Włoszczowa

Smietana-18-20956-big[usr 3.5] – Gdzie dostępne?

Skład: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa.

Śmietana Mlekpol

w,360[usr 5.0] – Niedostępny

Skład: śmietanka pasteryzowana, zakwas czystych kultur bakterii mlekowych.

Śmietana Piątnica

ShotType1_328x328...[usr 3.0] – Gdzie dostępne?

Skład: śmietanka pasteryzowana (99%), skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych.

Śmietana ZOTT

mietana-zott-luksusowa-12_6dd658e57c8004d9192540d772dde858[usr 5.0] – Gdzie dostępne?

Skład: śmietanka, żywe kultury bakterii

Śmietana Krasnystaw

ShotType1_328x328hh[usr 5.0] – Gdzie dostępne?

Skład: śmietanka, żywe kultury bakterii

Śmietana Jana

08.Smietana_salatkowa_18_380g[usr 2.0] – Niedostępnysmietana-jana-30-bn8n0j[usr 5.0] – Niedostępny

Skład: Skład w tej śmietanie jest kwestią sporną i dość szybko zmienną. Śmietana Jana powszechnie uznawana jest za śmietanę bezpieczną, jednoskładnikową, naturalną. Ja jednak nie ufam tej firmie. Trafiłam zarówno na skład, gdzie śmietana zawierała wyłącznie: śmietankę i kultury bakterii, 2 tygodnie później ta sama śmietana zawierała dodatkowo mączkę chleba świętojańskiego i skrobię modyfikowaną.W tym samym sklepie, na tej samej półce śmietana 30% również Jana, znów zawierała tylko śmietankę i kultury bakterii. Okazuje się, że nikomu w tej chwili nie można już ufać, dlatego nalegam, aby etykiety na bieżąco czytać, czytać i jeszcze raz czytać 🙂

Podsumowanie: Nie wymieniłam wszystkich istniejących na rynku śmietan, mimo to i tak jest ich bardzo dużo, o różnym składzie. Okazuje się jednak, że można (DA SIĘ) wyprodukować śmietanę, składającą się ze śmietany, bez zbędnej chemii i jest ona smaczna i pełnowartościowa. Więc pytam, po co? Po co dodają 'ulepszacze’, które w moim przekonaniu niczego nie wnoszą?

 

Możesz również polubić…