Śmietany (Piątnica) Skład i porównanie (Piątnica – polski producent)

smietana-piatnica-10-u0j9ouŚmietana jogurtowa 10%

(5 / 5)

Skład: Śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych.

medium_5900531001109Śmietana do sałatek, sosów, zup 12%

(0 / 5)

Skład: Śmietanka,skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyna, mączka chleba świętojańskiego, guma guar.

OTSP_1340_70347281947412196423985294431769Śmietana do zupy 18%

(0 / 5)

Skład: śmietanka pasteryzowana (99%), skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych.

piatnica-smietana-do-salatek-22-200-g-n5sqj1Śmietana do sałatek 22%

(5 / 5)

Skład: Zawiera żywe kultury bakterii mlekowych.

ShotType1_328x328Śmietanka do ubijania, do zup 30%

(0 / 5)

Skład: śmietanka pasteryzowana, stabilizator: karagen.

ShotType1_328x328Śmietana do deserów 36%

(0 / 5)

Skład: składniki dodatkowe: skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca – pektyna.

 

Jeśli chodzi o śmietany, to nie ma tu mowy o ,,półśrodkach”. Albo śmietana jest dobra albo nie jest. Jeśli zawiera coś więcej, niż śmietankę, czy kultury bakterii fermentacji mlekowej, to nie jest to produkt warty naszej uwagi. Wszystkie te śmietany da się zrobić bez substancji wspomagających i nikt mi nie wmówi, że tak nie jest.

I swoją drogą, że 30% (w przypadku Piątnicy) jest dużo mniej nafaszerowana – choć karagenem- od 36%. A czy naprawdę widzicie różnicę w ubijaniu na bitą śmietanę między 30, a 36? Jak bardzo pomaga w tym skrobia modyfikowana, a jak karagen?

Dodaj komentarz