Majonez (Winiary) skład (Winiary, Szwajcaria)

Majonezy

Wiadomo, że już z definicji nie są zdrowe, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Mimo to, okazuje się, że da się dodać do tego produktu jeszcze więcej potencjalnie szkodliwych substancji.

majonez-dekoracyjny-winiaryMajonez dekoracyjny

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5) – Gdzie dostępne?

Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Generalnie wszystkie majonezy z dodatkiem E385 powinny być ocenione na 0. Pół gwiazdki dostaje jedynie za smak i za to, że jego konkurenci przewyższają go o głowę pod względem chemicznym.

ShotType1_328x328Majonez delikatny

0 out of 5 stars (0 / 5) – Gdzie dostępne?

Skład: woda, olej rzepakowy, cukier, substancje zagęszczające (skrobia modyfikowana, guma guar), żółtko jaja, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), sól, ocet, regulatory kwasowości (E 338, kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E 202), suszony czosnek, aromat (z glutenem), przeciwutleniacz (E 385), barwnik (kurkumina).

Doprawdy jest ‚delikatny’, ale chyba tylko z nazwy.

majonez-lekki-winiaryMajonez lekki

0 out of 5 stars (0 / 5) – Gdzie dostępne?

Skład: woda, olej rzepakowy, glukoza, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), żółtko jaja, substancje zagęszczające (skrobia modyfikowana, guma guar), ocet, sól, regulatory kwasowości (E 338, kwas mlekowy, kwas cytrynowy), cukier, substancja konserwująca (E 202), przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), aromat.

Swoją ‚lekkość’ zawdzięcza chyba wątpliwej glukozie i kwasowi mlekowemu, bo tylko to zmienia się w składzie w porównaniu do ‚delikatnego’.

majonez-omega-3-6-winiaryMajonez omega

1 out of 5 stars (1 / 5) – Gdzie dostępne?

Skład: oleje roślinne 78,6% (rzepakowy, słonecznikowy), żółtko jaja, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Trochę więcej oleju, niż w dekoracyjnym…i pewnie dzięki temu prezentuje się jako majonez ‚omega’. Tylko, czy oleje na pewno nie są rafinowane? Bo jeśli są, to tej omegi od dawna  nie widziały.

majonez-salatkowy-winiaryMajonez sałatkowy

0.5 out of 5 stars (0,5 / 5) – Gdzie dostępne?

Skład: olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), żółtko jaja, ocet, cukier, sól, substancja zagęszczająca (guma guar), przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), suszony czosnek.

 


One Reply to “Majonez (Winiary) skład (Winiary, Szwajcaria)”

  1. Milena

    Chemia jest oczywiście ogromnym problemem w żywności. Ale jeśli chodzi o tłuszcz to się tu nie zgadzam. Duże ilości zdrowego tłuszczu są jak najbardziej wskazane. Raczej powinno się unikać cukrów i węglowodanów. To one przy nadmiernym spożyciu powodują wzrost wydzielania insuliny, która z kolei powoduje odkładanie się tłuszczu w ciele. Samo spożycie tłuszczu, przy niskim spożyciu węglowodanów powoduje, ze ciało spala właśnie tłuszcz. Może wreszcie śmieszna mentalność na temat tłuszczu z lat 80-tych wkrótce i w Polsce odejdzie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ważne

Proszę pamiętać, że informacje o składzie produktów, zawarte na naszej stronie są informacjami poglądowymi.

Skład produktów może się zmieniać według zaleceń producenta. Jesteśmy jedynie portalem o charakterze informacyjno -rozrywkowym.

Przed kupnem/spożyciem konkretnego produktu, należy przeczytać skład na jego etykiecie, bezpośrednio w sklepie.

Facebook