Dodatki do ciast, dań i deserów (Winiary) skład (Winiary, Szwajcaria)

fix-i-masz-dzem-winiaryFix i masz dżem 2:1

(4,5 / 5)

Skład: cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja żelująca (pektyny).

Jak przystało na substancję zagęszczającą, nie może mieć innego składu. Jednak jest to jeden z najlepszych składów w tego typu dodatkach.

kwasek-cytrynowy-spozywczy-winiaryKwas cytrynowy

(5 / 5)

Skład: kwas cytrynowy

Maksymalna ocena, bo zawiera to, co ma zawierać. Jednak to ile, jak i do czego go dodawać, pozostawiam do decyzji indywidualnej. Ja wolę go raczej wykorzystywać do czyszczenia czajnika 🙂 A do żywności, lepiej użyć świeżej cytryny.

zelatyna-winiaryŻelatyna mocna i klarowna

(5 / 5)

Skład: Żelatyna pochodzenia wieprzowego.

cukier-wanilinowy-winiaryCukier wanilinowy

(0,5 / 5)

Skład: cukier, aromat.

Ocena obniżona, bo do końca nie wiemy, jak został stworzony. Cukier, to teoretycznie jest jasne, ale aromat? Jaki? Waniliowy? To dlaczego Cukier nazywa się ,,wanilinowy”? Musi mieć w składzie etylowanilinę, ale ponieważ nie jest to jasno napisane, nie dostaje zera.

proszek-do-pieczenia-winiaryProszek do pieczenia

(0,5 / 5)

Skład: substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu),mąka.

Ciężko, żeby proszek do pieczenia miał inny skład. On sam jest już substancją chemiczną. Można go zastąpić mniejszą ilością substancji chemicznych, np. sodą albo nie używać wcale 🙂 Jak ktoś lubi i chce, nie widzę problemu. Artykuł nie ma na celu nakazywać, czy zabraniać, tylko informować, czym tak naprawdę jest żywność, którą spożywamy.

bita-smietana-winiaryBita śmietana

(0 / 5)

Skład: preparat mleczno-tłuszczowy (syrop glukozowy, olej palmowy, całkowicie utwardzony olej palmowy, emulgatory: emulgatory: E 472a, E 471; białka mleka, stabilizator E 340), cukier, substancja zagęszczająca (skrobia modyfikowana), śmietanka w proszku (z mleka) 2,2%, aromat.

Dodaj komentarz