Czekolady Wedla (Japonia)

(1,5 / 5)

CZEKOLADA GORZKA

Skład: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, E476może wpływać na powiększenie nerek i wątroby, masa kakaowa min 64%.

Nawet w tej prostej, można by powiedzieć najzwyklejszej czekoladzie musiał się znaleźć szkodliwy składnik.

(0,5 / 5)

TRUSKAWKOWA

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy,mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku ( z mleka), tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, E476, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, sheaI tu znów zaczynają się schody, tłuszcze wymienione charakteryzują się potencjalną szkodliwością z powodu ,,częściowego utwardzania”, to i tak brzmi lepiej niż całkowite utwardzanie, ale jednak. Zagęszczony przecier jabłkowy, nadzienie truskawkowe (syrop glukozowo fruktozowy, cukier, skrobia modyfikowana, koncentrat soku truskawkowego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, stabilizator: pektyna, aromat, barwnik: koszenila), mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitolepowinny go unikać kobiety ciężarne i karmiące, może powodować bolesne skurcze jelit i biegunkę, jest to związek syntetyczny), spirytus 0,3%, aromat, lecytyna sojowa, koncentrat czarnego bzu, kwas cytrynowy; zawiera 1,3% soku truskawkowego. Może zawierać: orzeszki archaidowe, orzechy, zboża, jaja.

Do niedawna była to moja ulubiona czekolada, z przykrością muszę z niej zrezygnować.

*Oczywiście każdy z tych składników może oddziaływać na siebie wzajemnie, przy czym może powstawać kolejny szkodliwy związek chemiczny.

cz_pelne_1Czekolada mleczna

(4 / 5)

Skład: cukier, mleko pełne w proszkudo końca nie jesteśmy w stanie określić, co kryje się pod tym pojęciem i jakie dokładnie to mleko jest, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, serwatka w proszku,lecytyna sojowa, aromat.

Podana już została w poście o czekoladach względnie ‚bezpiecznych’. Jedyne do czego mam tu wątpliwości, to mleko i serwatka w proszku, oraz lecytyna sojowa – bo może być genetycznie modyfikowana. Mimo to, bardzo ciężko jest znaleźć czekoladę o bezpieczniejszym składzie. Zawsze będzie w niej coś, do czego będziemy mieli podejrzenia.

cz_pelne_5Czekolada biała

(3,5 / 5)

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), jogurt w proszku, lecytyna sojowa, aromat.

Podobnie jak z mleczną. To, co w proszku podejrzane, bo zawiera znaczną ilość oksysteroli.  Cukier- założyć możemy, że biały, bo najtańszy (gdyby był trzcinowy, to byłoby to napisane), a więc rafinowany chemicznie. Poza tym na terenie UE dopuszczona jest modyfikacja genetyczna buraków cukrowych i soi, a więc trzeba mieć taką ewentualność na uwadze.

cz_karmelovaCzekolada karmelowa (karmellove)

(1 / 5)

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, proszek karmelowy, mleko odtłuszczone, serwatka (z mleka), masło, aromat, lecytyna sojowa, E476, aromat, sól

Z tą jest już gorzej. Oprócz tego, do czego mieliśmy wątpliwości wcześniej, tu znajduje się nieszczęsne E476 i sól, która prawdopodobnie jest oczyszczona chemicznie.

cz_pelne_4Czekolada deserowa

(1,5 / 5)

Skład: cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny,lecytyna sojowa i E 476, sól, aromat.

Jak wyżej, z tym, że bez obawy przed mlekiem w proszku.

cz_pelne_6Jedyna czekolada wyborowa

(1,5 / 5)

Skład: cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa i E 476, sól, aromat.

Co ciekawe, skład taki sam jak we wcześniejszej. Czekolady różnią się ceną, zapewne przez opakowanie. Nie wiem jaka jest różnica w smaku, ponieważ wystrzegam się E476. Jeśli jest różnica, to prawdopodobnie wynika to z tego, że skład mógł się zmienić pod względem proporcji. W obu cukier może być na 1 miejscu (może być go najwięcej), ale w deserowej 70%, w Jedynej 85% i reszta składników adekwatnie do tego. To są oczywiście tylko przykłady. Nie skupiam się na rzeczywistych proporcjach, ale na samych substancjach jakie biorą udział w składzie.

cz_pelne_dodatki_4Mleczna z orzechami

(1 / 5)

Skład: cukier, mleko pełne w proszku, kawałki orzechów laskowych, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa , e476, aromat

cz_pelne_dodatki_5Mleczna z bakaliami

(1 / 5)

Skład:cukier, mleko pełne w proszku, rodzynki, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, kawałki orzeszków arachidowych , serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, laktoza (z mleka), lecytyna sojowa i E 476, kawałki orzechów laskowych , aromat.

Dodatkowy powód, żeby jej nie ufać: zawiera rodzynki, a nie wszyscy wiedzą, co z kolei zawierają rodzynki. Otóż albo siarczyny albo tłuszcze rafinowane. Nie znalazłam jeszcze rodzynek bez tych dodatków. A więc kupując czekoladę z rodzynkami, powinniśmy przewidzieć, co te rodzynki mogą w sobie ukrywać. Nie mam 100% pewności skąd brane są rodzynki Wedla i w jaki sposób przygotowywane. Jestem w trakcie sprawdzania, czy producent dodający owy składnik nie ma obowiązku podawać również całkowitego składu tego produktu. Powinien, ale czy jest to weryfikowane przez prawo?

cz_karmelowa_orzeszkiCzekolada karmelowa

z solonymi orzeszkami

(1 / 5)

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, kawałki orzeszków arachidowych solonych (orzeszki arachidowe, sól), proszek karmelowy, mleko odtłuszczone, serwatka (z mleka), cukier, masło, aromat, lecytyna sojowa, E476, aromat ,sól

cz_karmelova_wafelkiKarmelowa z wafelkami

(0,5 / 5)

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, proszek karmelowy (mleko odtłuszczone, serwatka z mleka, cukier, masło, aromat), serwatka w proszku, wafelki (mąka pszenna, cukier, tłuszcz mleczny, tłuszcz roślinny (sojowy, palmowy, rzepakowy) laktoza z mleka, białka mleka, sól, mąka ze słodu jęczmiennego, substancja spulchniające: wodorowęglan sodu), lecytyna sojowa, E476, aromat, sól.

Jedna z najgorszych, głównie z powodu wafelków napchanych nie tylko prawie wszystkimi możliwymi tłuszczami, ale też środkami spulchniającymi podrażniającymi nasz żołądek.

mleczna_z_migdalamiLuksusowa mleczna z migdałami

(2,5 / 5)

Skład: cukier, orzechy laskowe , tłuszcz kakaowy, mleko odtłuszczone w proszku, miazga kakaowa, miazga z orzechów laskowych , laktoza (z mleka), serwatka w proszku (z mleka), mleko pełne w proszku, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), aromat.

O dziwo brak E476, zostało za to sprytnie zastąpione dużą ilością…proszku.

cz_nadz_12Czekolada mleczna malinowa

(0 / 5)

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa ,E 476, aromat, cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), zagęszczony przecier jabłkowy, nadzienie malinowe (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, skrobia modyfikowana, zagęszczony sok z buraków, koncentrat soku malinowego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, stabilizator: pektyna, aromaty), jogurt w proszku, serwatka w proszku (z mleka), mleko pełne w proszku, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitole), spirytus , aromaty, lecytyna sojowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Zawiera 1,3% soku malinowego.

Czekolada pokroju truskawkowej. Przepełniony chemią słodzik.

cz_nadz_10Mleczna toffi

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, E 476, aromat, pasta karmelowa 15% (mleko zagęszczone odtłuszczone słodzone, syrop glukozowo – fruktozowy, syrop cukru inwertowanego, tłuszcz roślinny całkowicie utwardzony (palmowy), cukier, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, tłuszcz mleczny, sól, substancja żelująca: karagen, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), emulgator (lecytyna sojowa), aromat.

Z każdą kolejną czekoladą skład jest coraz gorszy jak widać. Tu występuje już nawet dodatkowo karagen- substancja rakotwórcza. Zostanie opisany w substancjach szkodliwych cz. 3

cz_nadz_pierrotPierrot mleczna z orzeszkami

(0,5 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), orzeszki arachidowe  (miazga i kawałki), mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, miazga z orzechów laskowych , emulgator (lecytyna sojowa), aromat.

cz_nadz_bajecznyBajeczny z orzeszkami i wafelkami

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z MLEKA), tłuszcz MLECZNY, emulgatory: lecytyna SOJOWA i E476, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), ORZEHY ARACHIDOWE  (miazga i kawałki), MLEKO odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku (z MLEKA), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, listki waflowe  (mąka PSZENNA, mąka ŻYTNIA, olej słonecznikowy, JAJA w proszku, maltodekstryna, emulgator: lecytyna SOJOWA, sól, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, pirosiarczyn sodu), miazga z ORZECHÓW LASKOWYCH , emulgator (lecytyna SOJOWA), aromat.

cz_nadz_8Mleczna Leśny duet

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), cukier, zagęszczony przecier jabłkowy, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), jogurt w proszku, nadzienie poziomkowe (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, skrobia modyfikowana z kukurydzy, przecier z poziomek, zagęszczony sok truskawkowy, stabilizator: pektyna, aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: koszenila, kurkumina), nadzienie jagodowe (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, zagęszczony sok jagodowy, skrobia modyfikowana z kukurydzy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, stabilizator: pektyna, aromaty, barwniki: koszenila, antocyjany), serwatka w proszku (z mleka), mleko pełne w proszku, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitole), spirytus , emulgator (lecytyna sojowa), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (koszenila), Zawiera 0,6% soku jagodowego i 0,3% przecieru z poziomek.

 

 

Już sama długość składu przeraża. Każda substancja zostanie opisana oddzielnie, ale nie jest to dobry skład czekolady.

cz_nadz_7Mleczna Soczysty duet

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), zagęszczony przecier jabłkowy, jogurt w proszku, nadzienie brzoskwiniowe (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, zagęszczony sok brzoskwiniowy, skrobia modyfikowana, kwas: kwas cytrynowy, stabilizator: pektyny, aromat, barwniki: kurkumina, ekstrakt z papryki), nadzienie żurawinowe (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, skrobia modyfikowana, zagęszczony sok żurawinowy, zagęszczony sok z czarnej marchwi, stabilizator: pektyny, regulator kwasowości: cytrynian sodu, aromat, kwas: kwas cytrynowy), serwatka w proszku (z mleka), mleko pełne w proszku, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitole), spirytus (0,3%), emulgator (lecytyna sojowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

cz_nadz_6Mleczna Egzotyczny duet

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), zagęszczony przecier jabłkowy, jogurt w proszku, nadzienie czerwonej pomarańczy (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, zagęszczony sok z czerwonych pomarańczy, skrobia modyfikowana, zagęszczony sok z czarnej marchwi, aromat, stabilizator: pektyna, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: cytrynian sodu), nadzienie mango (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, zagęszczony sok z mango, skrobia modyfikowana, stabilizator: pektyny, kwas: kwas cytrynowy, aromat, zagęszczony sok z czarnej marchwi), serwatka w proszku (z mleka), mleko pełne w proszku, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitole), spirytus (0,3%), emulgator (lecytyna sojowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Zawiera 0,6% soku z czerwonych pomarańczy i 0,6% soku z mango.

gorzka_kokosGorzka kokosowa

(0,5 / 5)

Skład: czekolada gorzka 50% (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, sól, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), serwatka w proszku (z mleka), miazga z wiórków kokosowych (7%), mleko pełne w proszku, aromaty, emulgator (lecytyna sojowa).

Miazga z wiórków kokosowych też jest wątpliwa, ponieważ podobnie jak rodzynki mogą (ale nie muszą!)zawierać siarczyny.

cz_nadz_11Gorzka wiśniowa

(0 / 5)

Skład: czekolada gorzka 50% (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, sól, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), zagęszczony przecier jabłkowy, nadzienie wiśniowe (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, przecier z wiśni, skrobia modyfikowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, stabilizator: pektyna, aromat, barwnik: koszenila), mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć (sorbitole), spirytus (0,3%), aromaty, emulgator (lecytyna sojowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Zawiera 1,3% przecieru z wiśni.

cz_nadz_15Gorzka o smaku advocata

(0 / 5)

Skład: czekolada gorzka 50% (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, sól, aromat),cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea),mleko pełne w proszku,serwatka w proszku (z mleka),mleko zagęszczone słodzone, syrop glukozowy, spirytus (1%),aromaty,
emulgator (lecytyna sojowa),substancja utrzymująca wilgoć (inwertaza),
barwnik (kurkumina) .

gorzka_tiramisuCzekolada gorzka Wedel Tiramisu

(0 / 5)

Skład: czekolada gorzka 50% (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, sól, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), mleko zagęszczone słodzone, aromaty, emulgator (lecytyna sojowa), ciasteczka o smaku amaretto 1,9% (cukier, mączka z pestek moreli, mąka pszenna, białko jaja w proszku, laktoza (z mleka), białka mleka, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, aromat), syrop glukozowy, czekolada gorzka (miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), substancje utrzymujące wilgoć (sorbitole, inwertaza), spirytus (0,2%), emulgator (lecytyna sojowa), aromaty,

gorzka_pannacottaWedel gorzka Panna Cotta

(0 / 5)

Skład: czekolada gorzka 50% (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, sól, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), zagęszczony przecier jabłkowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), nadzienie malinowe (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, skrobia modyfikowana z kukurydzy, zagęszczony sok z buraków, koncentrat soku malinowego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, stabilizator: pektyna, aromaty), aromaty, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitole), emulgator (lecytyna sojowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

gorzka_cremebWedel gorzka crème brûlée

(0 / 5)

Skład: czekolada gorzka 50% (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, sól, aromat), cukier, pasta karmelowa (mleko zagęszczone odtłuszczone słodzone, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop cukru inwertowanego, tłuszcz roślinny całkowicie utwardzony (palmowy), cukier, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, tłuszcz mleczny, sól, substancja żelująca: karagen, aromat), tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), płatki karmelowe 3% (cukier, syrop karmelowy), aromaty, emulgator (lecytyna sojowa), barwniki (kurkumina, ekstrakt z papryki).

cz_nadz_wwMleczna z wafelkami orzechowymi WW

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 84% (cukier, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny (palmowy), serwatka w proszku (z mleka), miazga z orzeszków arachidowych (1%), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko pełne w proszku, mąka żytnia, olej słonecznikowy, jaja w proszku, maltodekstryna, emulgator (lecytyna sojowa), substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, pirosiarczyn sodu), sól, aromat.

cz_nadz_2Mleczna tiramisu

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z MLEKA), tłuszcz MLECZNY, emulgatory: lecytyna SOJOWA i E476, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), MLEKO pełne w proszku, serwatka w proszku (z MLEKA), MLEKO zagęszczone słodzone, ciasteczka o smaku amaretto 1,7% (cukier, mączka z pestek moreli, mąka PSZENNA, BIAŁKO JAJA w proszku, laktoza (z MLEKA), białka MLEKA, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, aromat), syrop glukozowy, czekolada gorzka (miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna SOJOWA, E476, aromat), substancje utrzymujące wilgoć (sorbitol, inwertaza), spirytus (0,3%), emulgator (lecytyna SOJOWA), aromaty.

cz_nadz_3Mleczna Panna Cotta

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z MLEKA), tłuszcz MLECZNY, emulgatory: lecytyna SOJOWA i E476, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), MLEKO pełne w proszku, zagęszczony przecier jabłkowy, serwatka w proszku (z MLEKA), nadzienie malinowe (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, skrobia modyfikowana z kukurydzy, zagęszczony sok z buraków, koncentrat soku malinowego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, stabilizator: pektyna, aromaty), aromaty, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitol), emulgator (lecytyna SOJOWA), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

cz_nadz_1Wedel mleczna crème brûlée

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z MLEKA), tłuszcz MLECZNY, emulgatory: lecytyna SOJOWA i E476, aromat), cukier, pasta karmelowa (MLEKO zagęszczone odtłuszczone słodzone, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop cukru inwertowanego, tłuszcz roślinny całkowicie utwardzony (palmowy), cukier, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, tłuszcz MLECZNY, sól, substancja żelująca: karagen, aromat), tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), MLEKO pełne w proszku, serwatka w proszku (z MLEKA), płatki karmelowe 3% (cukier, syrop glukozowy), aromaty, emulgator (lecytyna SOJOWA), barwniki (kurkumina, ekstrakt z papryki).

cz_brownieCzekolada Wedel mleczna Brownie

(0 / 5)

Skład: czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea), mleko zagęszczone słodzone, miazga kakaowa (5,2%), mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), czekolada gorzka (2,8%) (miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna sojowa, E476, aromat), syrop glukozowy, substancje utrzymujące wilgoć (glicerol, inwertaza), emulgator (lecytyna sojowa).

cz_premium_2Maestria extra dark

(5 / 5)

Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyna sojowa), aromat.

Ta zaskoczyła mnie swoim dobrym składem. Myślę, że jest godna polecenia.

cz_premium_6Maestria Malina

(1 / 5)

Skład: cukier, miazga kakaowa, cząstki malinowe (14%) (przecier z malin 35%, cukier, przecier z jabłek, błonnik z ananasa, barwnik: antocyjany, substancja żelująca: E401, stabilizator: E341ii, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), aromat Zawiera: mleko, soja / nasiona soi

cz_premium_3Maestria extra milk

(3,5 / 5)

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku , miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), laktoza i białka mleka, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), aromat, masa kakaowa minimum 30%, masa mleczna minimum 20%. Zawiera: mleko, soja . Może Zawierać: zboża Zawierające gluten, jaja, orzechy, orzeszki ziemne

cz_premium_1Maestria orzechowa

(4,5 / 5)

Skład: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, kawałki orzechów laskowych (7,5%), karmelizowane kawałki orzechów włoskich (7,5%) (cukier, orzechy włoskie 72%, tłuszcz roślinny, syrop glukozowy, karmelizowany syrop cukrowy), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), aromat.

 

Wniosek: Jak widać im bardziej udziwniona, ulepszona czekolada, tym gorszy skład. Im nowsze, bardziej skomplikowane smaki, tym więcej chemii. Jeśli opis jest bardzo długi jak w przypadku truskawkowej, to aż odechciewa się czytać, bo wiadomo, że nie znajdzie się tam nic dobrego.

Czekolada truskawkowa dostała połówkę za smak. Generalnie im krótszy skład tym lepiej. Gwiazdki były obniżane za dużą ilość cukru (w tym syropu fruktozowego), substancji w proszku, tłuszczy , ale przede wszystkim za substancje typu E476.

 

Dodaj komentarz